در واقع جدول دو حذفی از دو جدول تیمهای برنده (جدول برندهها) و تیمهای بازنده (جدول بازندهها) تشکیل شده است. تا هنگامی که هر تیم یا فردی بازنده نشود در جدول برندهها باقی خواهد ماند. تیم یا اولین نفر بازنده به یکی از شاخههای جدول بازندهها - که از قبل ترسیم شده است - منتقل میشود و تا زمانی که برای دومین بار بازنده نشدهباشد در جدول بازندهها باقی میماند. در غیر این صورت، تیم یا نفر مورد نظر از جدول بازندهها نیز حذف میشود.
الف) چنانچه بازی فینال به نفع برندة نهایی جدول برندهها خاتمه یابد ، مسابقههای دو حذفی پایان یافته که در این حالت تعداد کل بازیها با استفاده از فرمول زیر محاسبه میشود. چنانچه 16 = N باشد تعداد بازیها برابر با 30 خواهد بود.
(1 - N ) 2 = X
(1 - 16 ) 2 = X
تعداد بازیها 30 = X
ب) اگر بازی فینال به نفع برندة نهایی جدول بازندهها تمام شود، چون هر دو تیم یا شرکتکننده یک بار باختهاند، بازی فینال یکبار دیگر تکرار میشود. برندة بازی مجدد، مقام اول را کسب میکند. در این حالت تعداد کل بازیها طبق فرمول زیر محاسبه میشود:
در این فرمول N تعداد نفرات یا تیمهای شرکتکننده و X نشاندهندة تعداد کل بازیهای جدول دو حذفی است.
1+ (1 - N ) 2 = X
1+ (1 - 16 ) 2 = X
31 = X
محاسن و معایب مسابقات دو حذفی
روش تنظیم جدول دو حذفی
روش اول
در این روش، جدول برندهها، مطابق شیوة اول جدول یک حذفی، در سمت راست و جدول بازندهها در سمت چپ (افقی) رسم میشود.
برندگان دور اول جدول برندهها در همان جدول به دور دوم صعود میکنند. اما بازندگان دور اول جدول برندهها به سمت چپ منتقل میشوند و تیمهای دور اول جدول بازندهها را تشکیل میدهند.
اگر با دقت بازیهای این جدول را مورد بررسی قرار دهیم ملاحظه میکنیم که تیمهای 2و3و4و5 یک بار در جدول برندهها و یک بار در جدول بازندهها با یکدیگر روبهرو شدهاند. برای رفع این نقیصه در کلیة جدولهای دو حذفی که به این روش تنظیم میشوند، بازندههای همة دورها (به استثنای دورهای اول و آخر) باید از جدول برندهها به جدول بازندهها به صورت ضربدری منتقل شوند. بنابراین، جدول پیشین به شکل زیر اصلاح میشود:
لزوم بازی مجدد : برندة مسابقة نهایی اگر در تیم سمت راست جدول (جدول برندهها) باشد، قهرمان و تیم بازنده به مقام نایب قهرمانی نایل میشود.
اما اگر تیم سمت چپ جدول (جدول بازندهها) برنده شود، برای تعیین قهرمان، مسابقة دیگری بین آن دو تیم برگزار شود
نکات مهم در تنظیم جدول مسابقات دو حذفی
1.تیمهای بازندة نیمه بالای طرف راست جدول را در نیمة پایین سمت چپ جدول و تیمهای بازندة نیمه پایین سمت راست جدول در نیمة بالای طرف چپ جدول قرار میگیرند. علت این آرایش آن است که تیمهایی که یک بار با یکدیگر مسابقه دادهاند، دوباره با هم روبهرو نشوند. البته به استثنای بازی فینال (نهایی) که ممکن است دو تیم قبلاً هم با همدیگر مسابقه داده باشند.
2.برخی از اوقات در جدولهای دو حذفی تعداد تیمهای سمت چپ (بازندهها) بیشتر از تعداد تیمهای سمت راست (برندهها) است. در این حالت در طرف چپ باید آنقدر بازی انجام شود، تا تعداد تیمهای حاضر در دو طرف مساوی شود.
3.چنانچه برندة مسابقة نهایی تیم طرف راست جدول باشد، این تیم قهرمان میشود و تیمی که از میان بازندهها با دو باخت به فینال رسیده بود در ردة دوم قرار میگیرد. چنانچه تیم بازندهها برنده شود، برای تعیین قهرمان، مسابقة دیگری بین آن دو تیم برگزار میشود
روش دوم
در این روش مثل روش دومِ جدول یک حذفی عمل میشود، یعنی یک جدول در بالا و یک جدول در پایین تشکیل میدهیم. بهطوری که جدول برندهها در بالا و جدول بازندهها در پایین قرار گیرند. در تنظیم جدول بازندهها باید به این نکته توجه کرد
که هر دور باخت در جدول برندهها موجب میشود که تیم بازنده به همان دور در جدول بازندهها منتقل شود و همواره برندة نهایی دور اول جدول بازندهها با برندة نهایی دور دوم جدول بازندهها بازی خواهد کرد. برندة این بازی با برندة نهایی دور بعدی بازی میکند و به همین ترتیب تا پایان مسابقهها عمل میشود.
توجه : در بعضی از جدولها امکان دارد بازندههای مرحلة اول که استراحت نداشتهاند در جدول بازندهها، یک استراحت بیشتر، به دست آورند که در این مورد ، کمیتة فنی مسابقات میتواند، پیش از بازی، ضمن بررسی جدول، استراحت اضافی را به آخرین تیم جدول بازندهها در دور دوم اختصاص دهد. به این ترتیب دستورالعمل مزبور برای بیشتر جدولها قابل اجراست.