آرتروز یا ساییدگی گردن عبارت است از تغییرات تخریبی استخوانهای گردن که موجب وارد آمدن فشار به اعصابی میشود که به دستها، پاها، و مثانه میروند. این مشکل در مردان ۴۰ سال به بالا شایعتر است و شیوع آن پس از ۶۰ سالگی افزایش مییابد.
گردن، گذرگاه عصب های حسی بسیار مهم است که به سر و صورت ختم می شوند. ستون فقرات در گردن شامل ۷ مهره است که قابل حرکت هستند و این امکان را به ما می دهند که گردن خود را به اطراف بگردانیم.
پزشک از رادیوگرافی برای کمک به تشخیص بیماری کمک میگیرد. در رادیوگرافی مهره های گردنی دیده میشود که فاصله بین مهره ها کاهش یافته است. استخوان های اضافه یا استئوفیت ها در لبه های مهره ها دیده میشوند. این تغییرات در مفاصل پشتی بین مهره ( فاست Facet) هم دیده میشود.
درمان آرتروز گردن
وقتی بحث آرتروز پیشرفته میشود، انتظار داریم فرد بالای 60 یا 70 سال سن داشته و سابقه شغلی مانند بافندگی، خیاطی، کار با رایانه، حسابداری و... داشته باشد زیرا این نوع مشاغل باعث آرتروز و ساییدگی گردن میشوند، بهخصوص اگر سالهای طولانی ادامه پیدا کند. آرتروز و ساییدگی ناحیه گردن هم مانند سایر اعضا مثل زانو و مفاصل دیگر حالت رفتوبرگشت دارد. یعنی ممکن است مدتی با وارد شدن بیش از حد فشار به ناحیه گردن مانند مطالعه، نویسندگی و مشاغلی که ذکر شد، درد تشدید شود اما با استراحت و دارودرمانی کاهش مییابد.
همچنین درد میتواند برای مدتی خاموش و زمانی که فرد فعالیتهایش را آغاز میکند، دوباره شروع شود، بنابراین توصیه میکنم مدتی به گردنتان استراحت بدهید و به مدت کوتاه 1 تا 2 هفته، از گردنبندهای طبی مخصوص گردن استفاده کنید. اگر دردتان زیاد است، میتوانید به تجویز پزشک، داروهای ضدالتهاب مصرف کنید.
سعی کنید ورزشها و نرمشهایی که برای تقویت عضلات ناحیه گردن، شانه و کتف مفید هستند، یاد بگیرید و آنها را انجام دهید. به همه افرادی که چنین شغلهایی دارند، توصیه میکنم به مدت طولانی سر جای خود ننشینند و هر 20 دقیقه تا نیم ساعت از جایشان بلند شوند، یک فعالیت مختصر انجام دهند و با رفع خستگی و انجام ورزش و نرمش، عضلاتشان را تقویت کنند تا دچار دردهای گردن و شانه نشوند.