مدل ترس-اجتناب چیست
Fear-avoidance model
مدل ترس-اجتناب به این معنا است که فردی که دچار آسیب سیستم عضلانی-اسکلتی شده، ترس از آسیب مجدد یا احتمال تجربه مجدد درد همراه با باورهای غلط عاملی است که فرد از انجام عمل حرکتی یا فعالیت اجتناب می کند که نتیجه آن عدم استفاده از اندام، ناتوانی و افسردگی و تکرار سیکل معیوب است. چنین تفکری نسبت به درد یک عامل مهم در جهت مزمن شدن دردهای عضلانی-اسکلتی (ماسکولواسکلتال) محسوب می گردد.
بنابراین این مسئله یا معضل به میزان زیادی به باورها، اعتقادات و نگرش های فرد و به طورکلی با سیستم شناختی و عاطفی فرد در ارتباط است. پس درمان این مسئله هم می تواند بیشتر در ارتباط با برطرف کردن مشکلات روانشناختی به خصوص از جنبه شناختی باشد. اصلاح رفتار اجتنابی فرد باید مد نظر قرار گیرد تا از مزمن شدن درد یا اختلالات عضلانی-اسکلتی در اولین فرصت جلوگیری گردد.
راهبردها یا استراتژی های مقابله ای که در درمان های شناختی (Cognitive therapy) به خصوص درمان شناختی-رفتاری (CBT) بکار می روند، جهت برطرف کردن این مشکل مطرح هستند.
به طورکلی یک ارزیابی از باورها، نگرش ها و طرح واره ذهنی فرد، جلب مشارکت و ایجاد روحیه مسئولیت پذیر و همچنین تعیین یک تکلیف ساده تر در شروع و درصورت موفقیت تشویق بیمار جهت مراحل پیشرفته تر می تواند در درمان چنین رفتارها و درنتیجه اختلالات عضلانی-اسکلتی موثر
مرسی
متشکر